22. jan. 2020

Anders Vinje skal ta AkvaFresh ut i det norske og europeiske markedet.

AkvaFresh leverer «magic water» i Irland som bekjemper lusa. Mulighetene for vekst er store. Fagfolkene er klare – og snart er forskningsrapportene det også. Gründer Per Kosberg har nettopp overgitt stafettpinnen til Anders Vinje. Per følger bedriften videre som gründer og seniorkonsulent.
Portrett av Anders Vinje

Anders hadde bestemt seg for å gjøre noe nytt. Stillingen som daglig leder i AkvaFresh dukket opp fra sidelinjen.

– Jeg hørte om AkvaFresh via en god kompis. Det å kunne få være med på å kommersialisere en gründerbedrift med så mye kunnskap, ivrige oppfinnere og enormt store muligheter for vekst, appellerte til meg, sier Anders engasjert.

Anders har bakgrunn som leder, vvs-ingeniør og rådgivende ingeniør, og er godt kjent med tekniske løsninger. Han har vært med på å løse mange utfordringer knyttet til vann og energi i byggebransjen. Vannet som kommer ut i den andre enden når AkvaFresh har pumpet det gjennom membraner i anleggene, er langt mer gjennomtenkt.

– AkvaFresh tar tak i en av verdens viktigste ressurser; vann i alle sorter – det vil si både sjøvann, brakkvann og ferskvann. Vi fjerner partikler, bakterier, virus, salter og ioner og modifiserer vann med membranfiltrering, forklarer Anders.

Fremtidens generasjon kan vi ikke lure

Oppdrettsnæringen har et marked og myndigheter som er skeptiske. Næringen har utfordringer når det gjelder fiskehelse, lus spesielt, og det er stor kapital.

– AkvaFresh har store muligheter til å drive god butikk, noe som også vil være positivt for fisken. AkvaFresh bedrer kvaliteten på omgivelsene til fisken. Fiskehelse er bakgrunnen for alt AkvaFresh leverer. Vi bruker ingen skadelige metoder eller kjemikalier, sier Anders stolt.

Anders har ikke vannskrekk.

Anders har opplevd positivitet på hjemmebane etter at han startet i AkvaFresh. Døtrene på 14, 18 og 20 år er fornøyde med at Anders både jobber for bedre fiskehelse og at han sykler til jobb. Anders sykler fra Lade til Hurtigbåtkaia i Trondheim og fra kaia på Vanvikan til AkvaFreshs hovedkontor.

– Fremtidens generasjon kan vi ikke lure, konstaterer Anders, som er glad for at døtrene heier på det han driver med.

Anleggene til AkvaFresh bekjemper lusa

AkvaFresh har gjennomført flere forskningsprosjekter. Ett av disse er badevann for laks i Irland, hvor prøvene viser en stor forbedring i fiskehelse. Forskningsrapporten fra Irlandsprosjektet er snart klar.

– I Irland kaller de vannet for magic water. Forskningsprosjektene vil gi en tydelig vei i markedet, og det er viktig med dokumentasjon på at det vi gjør er riktig.

Vannet anleggene til AkvaFresh leverer bekjemper lusa.


– Sjøvann med 70-90 % mindre saltinnhold og uten kalsium, gjør at lusa tar inn så mye vann at den ikke klarer seg. Fisken bør bades i dette vannet i tre til fire timer – da er fisken fri for lus. Dette kan skje i merdløsninger på to ulike måter, forklarer Anders.

Søknaden om patent på denne måten å filtrere vannet på er i siste fase av saksbehandling. Dersom patentet går i orden, står verdensmarkedet for tur.

Kommersialisering ved å lage rutiner. Deretter flere folk.

– Rutiner er det første som skal på plass, slår Anders fast og fortsetter: Vi har mange fagfolk som bioteknikere, folk med doktorgrad i membranfiltrering, ringrever i alt mekanisk og membrananlegg og dyktige serviceteknikere. Nå jobber vi med å tydelig definere hvem som gjør hva. Rutiner vil sikre at vi leverer på det kunden trenger.

AkvaFresh har ledige stillinger som serviceteknikere. Ganske så snart så trenger vi også flere engasjerte medarbeidere – både prosjektledere og funksjoner innen salg og økonomi.

 

Vil du vite hva AkvaFresh kan gjøre for din bedrift?

AkvaFresh kan levere et anlegg på fire til fem måneder. Vi skreddersyr løsninger og vannkvaliteter til dine behov.

Kontakt oss

Anders Vinje
Daglig leder i AkvaFresh
Bakgrunn som leder, vvs-ingeniør og rådgivende ingeniør
Bor på Lade
Har tre døtre som heier på miljøet

Siste nytt

18. jun 2021
Hvordan fungerer nanofiltert sjøvann som inntaksvann i RAS-anlegg?
I prosjektet Membwell sammenligner vi vårt membranfiltrerte vann med vanlig brakkvann på postsmolt.
Les hele artikkelen
19. okt 2020
Helene Moe til AkvaFresh
AkvaFresh har siden 2016 utviklet løsninger for behandling av laks. Selskapets spesialdesignede vann forventes å få stor oppmerksomhet i tiden som kommer. Rensing av inntaksvann til landbaserte anlegg er AkvaFreshs andre forretningsområde.
Les hele artikkelen
22. jan 2020
Anders Vinje skal ta AkvaFresh ut i det norske og europeiske markedet.
AkvaFresh leverer «magic water» i Irland som bekjemper lusa. Mulighetene for vekst er store. Fagfolkene er klare – og snart er forskningsrapportene det også. Gründer Per Kosberg har nettopp overgitt stafettpinnen til Anders Vinje. Per følger bedriften videre som gründer og seniorkonsulent.
Les hele artikkelen